İçerisinde sağlıklı lipitler, protein, lif, vitaminler ve mineraller barındıran ceviz, tüketiciler tarafından sağlıklı bir yiyecek olması ile bilinmektedir. Ceviz, kalp sağlığını güçlendirmeye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan bir besindir. Birden fazla araştırma, cevizin potansiyel faydalarını ortaya koyar. Kişiselleştirilmiş bir beslenme düzeninin parçası olarak cevizin sağlığı korumaya yardımcı olması mümkündür.
Ceviz Yemenin Faydaları
Ceviz, besin değerleri ile öne çıkan faydalı bir besindir. Ceviz tüketiminin birden fazla avantajı bulunmaktadır. Ceviz tüketiminin bireye sağladığı faydalar kişiden kişiye ve beslenme alışkanlarına göre değişiklik gösterse de bilimsel çalışmalar sonucunda genel olarak tespit edilen faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur
Ceviz içerisinde kalp sağlığına iyi geldiğine dair çalışmalar olan alfa-linolenik asit (ALA) isimli lipit bulunmaktadır. American Journal of Clinical Nutrition'da (Abbey, 1994) yayınlanan bir araştırmaya göre, ceviz yiyen katılımcıların toplam ve kötü kolesterol miktarları azalırken kan damarlarının sağlığı için çok önemli olan kılcal damar fonksiyonları daha iyi hale gelmiştir.
İltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur
İltihap azaltmaya yardımcı niteliklere sahip maddeler olan polifenoller cevizde mevcuttur. The Journal of Nutrition'da yer alan bir araştırmaya göre, ceviz yemek vücuttaki zararlı maddelerin azalmasına yardımcı olarak diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığını düşürebilmektedir.
Beyin sağlığını destekler
Ceviz içerisinde beyin sağlığı ve çalışması için çok önemli olan Omega-3 yağ asitleri önemli miktarda bulunmaktadır. Ceviz yiyen katılımcıların hafıza ve bilişsel performanslarının daha iyi olduğuna dair bir araştırma Beslenme, Sağlık ve Yaşlanma Dergisi'nde rapor edilmiştir. (Shibu M Poulose 1)
Kanser riskinin azalması
Ceviz, antikanser özelliklere sahip olduğu gösterilen bileşikler içerir. Journal of Nutrition’da bu konu hakkında yayınlanan bir çalışma mevcuttur. (Hardman)
Tip 2 diyabet riskinin azalmasına katkıda bulunur
Ceviz, insülin duyarlılığını artırarak tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Diabetes Care'de yayınlanan bir çalışmada, ceviz tüketen katılımcıların insülin duyarlılığının arttığı ve açlık insülin seviyelerinin düştüğü görülmüştür. (Ma Y, 2010)
Yaşlanma karşıtı etkiler görülebilir
Ceviz, hücresel hasara karşı koruma ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek E vitamini gibi antioksidanlar içerir. The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada, ceviz tüketmenin yaşlı yetişkinlerde oksidatif stres ve inflamasyon biyobelirteçlerini iyileştirdiğine dair kanıtlar sunulmuştur. (Foster GD, 2012)
Daha iyi uykuya yardımcı olur
Ceviz, uykuyu düzenleyen iki hormon olan serotonin ve melatonin üretimi için önemli olan amino asit triptofanın iyi bir kaynağıdır. Bu nedenle uykusuzluğa karşı doğal bir çözüm ceviz olarak düşünülebilir. Natural Product Communications'da yayınlanan bir çalışmada, ceviz tüketen katılımcıların uyku kalitesi ve süresinde iyileşme görülmüştür. (Ai-Ling Yeh1, 2022)
Kemik sağlığını gelişimine katkı sunabilir
Ceviz, güçlü kemikler için gerekli olan kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi önemli minerallerin iyi bir kaynağıdır. Journal of Nutrition, Health and Aging'de yayınlanan bir çalışmada, ceviz tüketen katılımcıların kemik yoğunluğunun daha yüksek olduğu görülmüştür. (Karen Plawecki)
Farklı araştırmalardan çıkan sonuçlardan izlenebileceği üzere ceviz tüketimi genel sağlık üzerinde birden fazla pozitif etki yaratabilir. Bu nedenle uzmanlar günlük olarak ceviz tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Ceviz Trakya, sadece Türkiye'nin değil Dünya'da kabul görmüş en iyi standartları karşılayabilmek için İyi Tarım, Global G.A.P, BRC, TESCO, SEDEX ve IFS gibi birçok sertifikasyon programına dahil olup yüksek standartlarda ceviz üretimi yapmaktadır. Siz de mucizevi besin cevizin sürdürülebilir tarım teknikleri ile el değmeden sofralarınıza gelmesi için web sitemizden güvenilir bir şekilde ceviz satın alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hamileyken Ceviz Yemenin 7 Faydası
Kaynakça
Abbey, M. N. (1994). Partial Replacement of Saturated Fatty Acids with Almonds or Walnuts Lowers Total Plasma Cholesterol and Low-density-lipoprotein Cholestrol. American Society for Clinical Nutritional;, 995-999.
Ai-Ling Yeh1, C.-L. C.-F.-C.-J. (2022). Walnut (Juglans regia L.) Oligopeptide Effects on Enhancing Memory, Cognition and Improving Sleep Quality in Teenagers and Elderly People in a Randomized Double-Blind Controlled Trial . Natural Product Communications.
Foster GD, S. K. (2012). . A randomized trial of the effects of an almond-enriched, hypocaloric diet in the treatment of obesity. The American Journal of Clinical Nutrition.
Hardman, W. E. (tarih yok). Walnuts Have Potential for Cancer Prevention and Treatment in Mice1–3. The Journal of Nutrition Supplement–What Comes First: The Food or the Nutrient?
Karen Plawecki, K. C.-N. (tarih yok). Bone Health Nutrition Issues in Aging. Nutrition and Aging.
Ma Y, N. V. (2010). Effects of walnut consumption on endothelial function in type 2 diabetic subjects: a randomized controlled crossover trial. Diabetes Care.
Shibu M Poulose 1, M. G.-H. (tarih yok). Role of walnuts in maintaining brain health with age. The Journal of Nutrition.